Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ZILELE HOLOCAUSTULUI

Next Date

La Șimleu Silvaniei este organizat anual un eveniment internațional, în preziua Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Ziua de 27 ianuarie a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la cea de a 42-a sesiune plenară, prin rezoluția 60/7 din 1 noiembrie 2005, ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, în amintirea zilei de 27 ianuarie 1945, când lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Evenimentul de la Șimleu Silvaniei a fost unul internațional, prin prezența Excelențelor lor, ambasadorii Israelului și Poloniei în România. La Șimleul Silvaniei se găsește singura sinagogă din județul Sălaj și singura sinagogă-muzeu din România. Vechea sinagogă ce datează din 1876, a fost transformată prin efortul conjugat al Asociației Memoriale Hebraica din Nușfalău, a Jewish Arhitectural Heritage Foundation, al Institutului Ellie Wiessel pentru studierea Holocaustului din România și al Primăriei orașului Șimleu Silvaniei, în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. Pe de altă parte, la marginea orașului, a funcționat unul dintre cele mai brutale ghetouri din Transilvania de Nord, aflată între septembrie 1940 și octombrie 1945 sub ocupația Ungariei. Într-o zonă mlăștinoasă, în fosta cărămidărie Klein din Cehei, au fost adunați toți evreii din zonă, care ajunseseră să numere la un moment dat aproape 8500 de persoane. Evreii au fost deportați în lagărele morții de la Auschwitz-Birkenau, acum 70 de ani, între 31 mai și 6 iunie 1944. Puținii supraviețuitori au relatat grozăviile și umilințele neimaginabile la care au fost supuși evreii de aici. Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este unic în felul său. Aici, în sinagoga din Șimleul Silvaniei sunt expuse mărturii ale vieții și culturii evreilor care au trăit în această parte de țară, sunt expuse mărturii cutremurătoare ale Holocaustului. Totul a început în 2005, când la data de 11 septembrie (aluzie clară la fatidicul 11 septembrie 2001) a fost inaugurat muzeul în prezența unui numeros public. A fost încununarea efortului conjugat al Asociației Memoriale Hebraica din Nușfalău, a Jewish Arhitectural Heritage Foundation, al Institutului Ellie Wiessel și al autorităților locale care au salvat sinagoga de la distrugere. În prezent, aceasta se află într-un amplu proces de renovare, expoziția permanentă fiind mutată temporar în vechea școală evreiască din localitate. Există speranța ca până în luna mai 2014, atunci când se aniversează împlinirea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Ghetoul Cehei la Auschwitz-Birkenau, expoziția să revină în clădirea sinagogii. Pe lângă funcția de muzeu, Sinagoga din Șimleul Silvaniei va fi redată comunității iudaice, aici sărbătorindu-se principalele sărbători religioase ale cultului mozaic. Un prim pas a fost făcut: s-a refăcut Arca Sfântă – Aron Kodesh și a fost adusă, după mai bine de 60 de ani, Thora.

Despre Sinagoga

Sinagoga a fost construită în anul 1876 și în prezent este transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primăriei Şimleu Silvaniei, Consiliului Judeţean Sălăj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălăj. Inaugurarea muzeului a avut loc în anul 2005. În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist. Exodul membrilor comunității a dus la abandonarea sinagogii, care a început să se ruineze. La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale „Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută aici în anul 2003. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău. Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău, al cărei președinte este Gheorghe Gross. Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural.

Cele două organizații au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unui Institut de învățământ. Muzeul funcționează acum ca un centru de învățământ și resursă esențială pentru Educația Holocaustului în regiune. Elevilor și studenților le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrală a muzeului este sinagoga construită în 1876. În anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperișul și consolidându-se clădirea. La data de 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea sinagogii din Șimleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău.

This is a recurring event. Repeating every year.